Krisecenter for kvinder og børn

Alle har ret til et liv uden vold

Vi har også plads til dig med mindre kæledyr

Den narrative tilgang er væsentlig i vores socialfaglige arbejde

Vold og voldens udvikling

Vold i nære relationer og voldens udvikling kan beskrives ud fra forskellige perspektiver. Vi anvender Voldens cyklus som illustration på, hvordan volden i et voldeligt forhold er dynamisk. www.lokk.dk

Voldens cyklus (Chris Poole, 2010) Viser, hvordan et voldeligt forhold udvikler sig og kan fortsætte over lang tid, ofte i årevis. Cyklussen består af 4 faser, der gentager sig, hvis cyklus ikke bliver brudt.

Fase 1 – Benægtelse

En forudsætning for, at vold i nære relationer kan finde sted og udvikle sig over år, er BENÆGTIGELSEN. Benægtelse er en forudsætning for, at volden kan fortsætte og blive en ”normal” del af hverdagen.  

Fase 2 – Grøn

I grøn fase ånder alt fred og idyl. Voldsudøveren bringer blomster eller gaver, partnerne drøfter fremtidsplaner og der arbejdes ihærdigt på at få forholdet til at fungere.

Fase 3 – Gul

I gul fase sker optakten til volden. Der kommer spændinger mellem partnerne, og voldsudøveren begynder at udvise uforklarlige humørsvingninger. Kvinden forsøger at gøre voldsudøveren tilpas og ikke at tirre vedkommende. Voldsudøveren bliver tiltagende nedladende og isolerer kvinden samtidig med at skænderierne tager til.

Fase 4 – Rød

Rød fase er den korteste og mest farlige fase. Det er i rød fase at den ekstreme psykiske, seksuelle, materielle eller fysiske vold sker. Efterfølgende vil voldsudøveren forsøge at komme tilbage til den grønne fase ved at love bod og bedring. Kvinden tror måske på voldsudøveren og de er tilbage til starten af cyklussen, hvor begge benægter hvad der er sket.